De koffiecorner, de toog van elk bedrijf. - Succes Koffie
Succes Koffie logo
Succes Koffie

Blog

De koffiecorner, de toog van elk bedrijf.

 

Hoera! We werken ondertussen met z’n allen terug op kantoor. Hierdoor krijgen we bij Succes Koffie de laatste weken zeer regelmatig het volgende te horen ‘Wij willen onze koffie ervaring op kantoor upgraden’:

  • Hoe pakken we nu best onze koffiecorner aan?
  • Wat is de beste koffiemachine voor ons kantoor?
  • Welke koffiebonen kiezen we best?

Deze vragen zijn wat ons betreft van levensbelang (ah ja!).

We delen graag onze visie op het concept koffiecorner, wat laat ons eerlijk zijn,  een goede koffiecorner is toch de toog van elk bedrijf.

 

De kenmerken van de ideale koffiecorner op kantoor.

 

Wij, Team Succes Koffie, beschouwen de koffiecorner als de toog van het bedrijf. Het is de ideale ontmoetingsplaats om bij te praten over zowel privé- als professionele onderwerpen. De plaats voor een lach en een zwans en zeker ook voor een snelle status update over dat ene project.

De pandemie heeft ons de kracht van persoonlijke contacten doen inzien en bijgevolg merken we, meer dan vroeger, de bewuste focus op lekkere espressokoffie op kantoor. Een lekkere tas koffie als benzine voor de groeimotor van elk bedrijf, haar team.

Bijgevolg ontwaakt de hamvraag, wat bepaalt de ideale ‘toog’? En hoe geven we die dan het beste vorm?

Stop met zoeken en ontdek hier de 4 kenmerken (en bonus tip) van de ideale koffiecorner voor je collega’s en een lekkere koffie voor je klant:

  • bereikbare plaats:

bij voorkeur op een toegankelijke locatie op de werkplek die voldoende geluidsisolerend is. Zodoende vindt iedereen eenvoudig haar/zijn weg naar het toestel en wordt het geluid van de koffiemachine en pratende mensen maximaal gedempt. Zo worden de andere collega’s minimaal uit hun concentratie gehaald. Voorzie zeker voldoende plaats voor een slimme ‘doorstroom’ zodat mensen rustig kunnen bijpraten terwijl anderen snel hun tas koffie komen halen.

 

  • dodelijk efficiënt:

in de koffiecorner spreken we graag bij naar een weekend of vakantie. Maar ook een efficiënt overleg over de volgende stappen van een project worden hier meestal aangeboord en besproken = een polyvalente ruimte met een warme kern. Uit feedback leren we dat heel wat cruciale gesprekken plaatsvinden rondom de koffiemachine. Efficiënt en effectief.

 

  • koffietoestel voor op kantoor:

de keuze van het juiste koffietoestel kan gemaakt worden aan de hand van volgende parameters:

    • aantal dagelijkse koffiedrinkers
    • keuzemogelijkheden van producten: enkel koffie of ook graag cappuccino, latté, warme chocomelk, etc. ?
    • Aansluiting op waterleiding of werkend op waterreservoir?
    • afmetingen: hou rekening met de afmetingen van het toestel zodat dit mooi past op de voorziene plaats en voldoende plaats heeft om gevuld te worden.
    • Ben je benieuwd wat dit een professionele koffiemachine kost en hoe dit eruit kan zien voor jullie op kantoor? Meer info vind je hier.
  • proper en opgeruimd:

een piekfijne en propere koffiecorner is leuk voor iedereen.

 

Ter inspiratie vind je hier verschillende ideeën voor de koffiehoek bij jullie op kantoor.

OK, nu weten we hoe we de nieuwe koffiecorner het beste vormgeven. Maar we zijn er nog niet.

Welke koffiebonen kies ik best voor ons kantoor?

 

Bij de keuze van de koffiebonen voor op kantoor zijn volgende aspecten belangrijk om mee te nemen in je keuze:

  • smaak: over smaken en kleuren is het moeilijk te debatteren. Echter hebben we als Vlaming en Nederlander een specifiek spaakpallet als het op onze favoriete tas koffie aankomt. Bij Succes Koffie hebben we onze huisblends hier op afgestemd. Zo hebben onze koffies een volle afdronk en halen we de specifieke florale en nootachtige smaken naar boven.

 

  • impact op de maag: we kiezen voornamelijk voor koffieblends die bestaan uit 100% arabicabonen en bovendien juist geroosterd zijn op het brandprofiel van de boon. Dit maakt dat onze blends zachter voor onze maag en daarom ideaal om dagelijks enkele tassen te kunnen van drinken.

 

  • tip: de maalgraad van de koffiebonen is cruciaal voor de smaak van de koffie in je tas. Te groffe maling kan leiden tot teveel zuren, te fijne maling tot teveel bitters. De maalgraad van je toestel kan je zelf aanpassen of je kan de vraag stellen aan je koffiepartner. In dit filmpje vind je meer informatie.

 

  • extra tip: je bewaart je koffiebonen best koel en droog. Sluit een geopende zak bonen met een elastiek.

Nu we weten welke bonen we het beste kiezen voor het kantoor is het tijd voor onze barista skills om de ideale tas koffie te zetten op kantoor.

4 belangrijke tips bij het zetten van de ideale tas koffie

 

  1. tas of beker

Drink je momenteel je koffie uit een bekertje? Probeer eens een tas of mok. Gebruik je reeds een tas? Goed bezig! Een warme tas is nog beter, warm ze dus voordien gerust even op door er warm water in te gieten.

Tot slot, vergeet je tas niet af te werken met je favoriete koekje en eventueel melk/suiker.

 

  1. vers gebrande koffie

Koffie wordt niet snel slecht. Wel is het zo dat koffie z’n smaak en aroma stapsgewijs verliest zodra de ze geroosterd en verpakt is. Om van de meeste smaak en aroma te genieten drink je best je koffie zo snel mogelijk na de branding. Dit komt niet op dagen aan, wel weken en maanden. 🙂

Je herkent verse koffiebonen door het vol aroma van de bonen. Een ander kenmerk van verse koffiebonen is de mooie cremalaag op je tas koffie. Komt deze niet mooi door en/of verdwijnt deze snel dat is de kans groot dat de koffiebonen niet echt vers meer zijn.

 

  1. water

Waterhardheid beïnvloedt de smaak van de koffie. Door het gebruik van een waterfilter kan je het kraantjeswater correct filteren en zo de smaak van de koffie ten goede komen. Gebruik bijvoorbeeld een Brita op het kraantjeswater te filteren. Grotere toestellen die rechtstreeks op de waterleiding zijn aangesloten zijn voorzien van een industriële waterfilter. Je kan ook flessenwater gebruik. Test het eens uit en proef het verschil.

 

  1. machine

Wordt de machine dagelijks gereinigd en regelmatig ontkalkt? Kalk en koffieresten hebben beiden een bittere impact op de koffie. Dagelijks reinigen en regelmatig ontkalken is de boodschap. De meeste toestellen hebben een automatisch reinigingsprogramma welke je kan starten via het ‘menu’ van je koffietoestel. Wij moedigen iedereen aan om hier een dagelijkse routine van te maken. Machine proper, iedereen blij. Weet je niet meer juist hoe je het toestel moet reinigen? YouTube to the rescue.

 

Voila, hopelijk helpt deze blog jullie bij het vormgeven van jullie ideale koffiecorner.

Bij vragen of opmerkingen, shoot. We helpen jullie met plezier.

And above all, gezondheid!

 

Team Succes Koffie

PS: geen zin in een warme tas koffie maar wel in een energyshot? cold drip coffee to the rescue

<< Terug naar de Blog